Ontspannen ademhalen

Het valt me op dat veel mensen moeite hebben om op een ontspannen manier adem te halen. De ademhaling is oppervlakkig en snel en zo haal je met zingen al snel het einde van de zin niet op zonder naar lucht te happen. Bij diepe ademhaling, heb je meer kracht en uithoudingsvermogen met zingen. Ontspanning zorgt ervoor dat je niet verkrampt, zo kun je vrij zingen met gemak.

Hieronder volgen 4 simpele manieren, met instructie video’s, om je ademhaling te leren ontspannen.

Stap 1: ga naar buiten!

Probeer elke dag naar buiten te gaan en maak ‘s ochtends een wandeling voor je drukke dag begint, tussen de (zoom) meetings door of ‘s avonds voor het slapen gaan. Ik houd van wandelingen in het bos of de velden, maar een park of gezellige straten zijn ook leuk. Laat je telefoon eens in je zak en neem de tijd om de omgeving in je op te nemen: kijk eens hoe het zonlicht de dauw op het gras laat schitteren, voel de wind door je haar, wat je ook maar opvalt is prima…adem langzaam en diep in en uit. Geniet van het buiten zijn!

Stap 2: adem uit!

Deze oefening helpt je om je ademhaling te ontspannen en de volle capaciteit van je longen te gebruiken. Het werkt als volgt: ga rechtop staan, schouders naar achteren en hoofd recht, maar niet omhoog. Adem normaal in en uit. Vervolgens adem je uit tot er geen lucht meer uitkomt en je longen leeg zijn. Probeer dit een paar keer, zo wen je eraan dat je longen leeg zijn zonder in de stress te schieten. Wacht een paar seconden met inademen en dan pas adem je in. Laat je lichaam het werk voor je doen: je hoeft niet te overdrijven door extra diep in te ademen. Focus op hoe je buik en je ribben uitzetten wanneer je inademt na een paar seconden. Voel hoe de lucht je longen volledig vult!

Adem uit oefening
Stap 3: adem laag!

Veel mensen, vooral vrouwen, ademen vrij oppervlakkig. Ons wordt geleerd de buik in te houden, we willen er natuurlijk niet dik uitzien. Oppervlakkige ademhaling is niet goed om te ontspannen, laat staan goed zingen.

Adem laag oefening

Laten we eens kijken naar een manier om de ademhaling naar beneden te krijgen: adem rustig en ontspannen. Leg je hand op je borst en richt je ademhaling naar je hand. Beweeg je hand, stap voor stap, naar beneden en iedere keer dat je hand een stap naar beneden beweegt, richt je je ademhaling naar de hand. Beweeg naar beneden totdat je hand op je onderbuik ligt en je je hand omhoog voelt komen met je buik als je inademt. Houd het lage ademen even vol. Doel bereikt!

Stap 4: adem langzaam!

Ik gebruik deze oefening veel voor mijn studenten, maar ook zelf als ik moet ontspannen voor een optreden of mijn jaarlijkse IVA examens. Het is een fijne manier om je ademhaling rustiger te maken, niet alleen voor het zingen, maar het helpt wel om lange zinnen te zingen. Maak bij het uitademen een “phew” of “tsss” geluid. Adem 4 seconden heel rustig in, het hoeft niet extra diep te zijn, alleen langzaam. Adem daarna rustig 4 seconden uit op het geluid “pfew” of “tsss”.  Blijf een tijdje op deze manier in en uit ademen totdat je in het ritme zit en je er comfortabel bij voelt. Daarna blijf je 4 seconden inademen, maar verleng je het uitademen met het geluid naar 8 seconden. Je kunt het aantal seconden uitademen stap voor stap verlengen van 4 naar 8 seconden en dan naar 12, 16 of 20. Zodra je verlengen van het uitademen onder de knie hebt, kun je ook de tijd van het inademen stap voor stap inkorten: bijvoorbeeld naar 3 of 2 seconden en zelfs naar 1 seconde. Houd de oefening ontspannen, span je niet in, het is geen wedstrijd. Succes!

Adem langzaam oefening
Newsletter

Op de hoogte wilt blijven over zangtips en nieuwtjes? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!.

nl_NLNL
%d bloggers liken dit: