Transponeren

Soms is de toonsoort van een lied niet ideaal: het is te hoog of te laag voor de zanger(es) of lastig te spelen voor sommige instrumenten in jouw band. In dat geval moet je muziek omzetten in een andere toonsoort, oftewel transponeren.

Hoe doe je dat?

Om te beginnen neem je eerst de originele toonsoort, dan probeer je stapje voor stapje welke toonsoort je beter ligt: omhoog als de muziek te laag is en omlaag als de muziek te hoog is. Met behulp van de chromatische cirkel hieronder kijk je welke nieuwe toonsoort daarbij past. Elke stap in de cirkel is gelijk aan een halve toon in de muziek. Als je naar boven wilt transponeren, dan ga je met de klok mee en als je naar beneden wilt transponeren ga je tegen de klok in. 

Voorbeeld: je wilt je lied transponeren van E (omlaag) naar Db, dan ga je vanuit E 3 stapjes tegen de klok in naar Db (in de cirkel is dat aan de rechterkant omhoog!). In de muziek zijn dit 3 halve stappen, oftewel een kleine terts naar beneden.

Als je bladmuziek naar de nieuwe toonsoort transponeert, moet je alle akkoorden èn alle noten naar de nieuwe toonsoort veranderen met hetzelfde aantal stapjes. Soms werken muzikanten alleen met akkoorden, dan hoef je alleen de akkoorden te veranderen.

Mocht je nog niet goed noten kunnen lezen of nog niet zo goed kunnen transponeren, dan heb ik een handig hulpmiddel voor je gemaakt: de noten transponeren tool. Zo kun je de originele noten en hun tegenhangers in de nieuwe toonsoort heel makkelijk langs elkaar leggen en de noten en akkoorden transponeren. Niet alle toonsoorten staan erin, alleen de meest gebruikte, want veel muzikanten vinden het vervelend om stukken te spelen in toonsoorten met veel kruizen of b’s.

Noten transponeertool Nederlands

Transposing tool English

Nadat je de toonsoort hebt uitgevonden maak je een opzet, waarbij je de noten van de originele toonsoort en de noten van de nieuwe toonsoort tegenover elkaar zet. Met jouw transponeer opzet vervang je alle oude akkoorden en noten heel gemakkelijk door de nieuwe. 

Vergeet niet aan het begin van het muziekstuk, naast de muzieksleutel, aan te geven om welke toonsoort het gaat door het bijbehorende aantal kruizen of b’s erin te zetten. Je kunt nu aan de slag!

nl_NLNL
%d bloggers liken dit: