Doe jij aan vocal warming-up voor het zingen?

English

Waarom opwarmen?

Je stembanden zijn net als spieren bij sport: als je ze goed opwarmt voor je echt vol aan de bak gaat met zingen, dan heb je minder kans op blessures. Je hebt meer controle over een opgewarmde stem en dus ook een betere “pitch”. Het helpt je ook nog eens om tijdens je liedjes een goede techniek te gebruiken! Als je nu nog niet overtuigd bent…..

Hoe moet je opwarmen?

Adem ontspannen in en uit, probeer rustig laag in te ademen, waarbij je buik uitzet als je inademt. Als je gespannen kaken, schouders of nek hebt, kun je die een beetje oprekken en masseren.

Oefeningen met een rietje of andere zogenaamde SOVT (semi-occluded vocal tract) oefeningen zoals bijvoorbeeld lip trills zijn ideaal om mee te beginnen. Je kunt veel van de oefeningen van je zanglessen gebruiken, dus als je je lessen opneemt gebruik je gewoon de opname om mee op te warmen. Bijkomend voordeel is dat je dan meteen je zangtechniek bijhoudt. Zing niet te hard, het is een warming up, geen wedstrijd wie het hardst kan zingen.

Binnenkort kun je op mijn website opwarm oefeningen vinden!

Hoe lang?

Ideaal is een minuut of 15-20, maar soms kom je daar niet aan toe. In dat geval doe je je opwarm oefeningen zo lang als je kunt, maar minimaal 5 minuten.

Cooling down?

Heb je net lekker staan zingen, moet je weer van die oefeningen doen! Dat schiet er wel eens bij in, maar hier geldt hetzelfde als bij sport. Wel doen = beter! Vooral als je flink of lang hebt gezongen, kun je het best een paar minuutjes SOVT oefeningen doen.

ENGLISH

Do you do a vocal warm-up before you sing?

What’s the use?

Your vocal chords are like muscles in sport: you reduce the risk of injuries if you warm up your voice before going full throttle. You have more control over a properly warmed-up voice and therefore it is easier to reach the correct pitches. Last but not least, it helps you to use proper singing technique in your songs! Now, if all of the above have not convinced you…..

How do I warm up?

Breathe in and out in a relaxed manner, nice and low, so that your belly button moves outward when you breathe in. If you want to relax your jaw, shoulders or neck, you can stretch them and massage them beforehand. Exercises with a straw or so-called SOVT (semi-occluded vocal tract) exercises like a lip trill are ideal to start with. You can use the exercises used in your singing lessons. If you record your lessons, you can use the recordings to warm up with. Added advantage is that you keep up with developing a good vocal technique. Do not sing too loudly, it is a warm-up, not a shouting contest.

Stay tuned to my web site, I will upload exercises for warm up soon!

How long?

Ideally you warm up for about 15-20 minutes, but that may be a stretch sometimes. In that case you warm up as long as you have time for, but at least for 5 minutes.

Cool-down?

Just when you think you have warmed-up, sung whatever you wanted to sing, more exercises? You will be doing yourself (and your voice) a favour when you cool down with some SOVT exercises for a few minutes, especially after a bit of rigorous or long singing.

nl_NLNL
%d bloggers liken dit: