SOVT? Easy as ABC!

Je hebt de term vast al eens voorbij zien of horen komen: SOVT oefeningen, een afkorting voor semi-occluded vocal tract oefeningen. Bij deze oefeningen wordt het spraakkanaal deels afgesloten, bijvoorbeeld met je lippen of je tong. Doordat je spraakkanaal deels is afgesloten worden de geluidsgolven deels teruggezonden naar je stembanden en die voorzien je stembanden van nieuwe energie voor het trillen. Hierdoor hoeven je stembanden niet zo hard te werken om de geluidsgolven van het zingen of spreken in stand te houden. Het feit dat je stembanden niet op vol vermogen hoeven te werken maakt deze oefeningen zo geschikt voor het opwarmen of afkoelen van je stem of het werken met je stem na een verkoudheid of overbelasting.

De meest gebruikte SOVT oefeningen op een rijtje:

Lip Bubble: je lippen zijn op elkaar in de vorm van een pruilmondje. Door er lucht erdoorheen te persen vibreren de lippen, onderhand combineer je de lip bubble met “UH” tonen. Hierbij ondersteun je de hoeken van je mond met twee vingers, door je wangen een klein beetje omhoog te duwen.

Tong Tril: met het puntje van je tong ratel je vlak achter je voortanden tegen je verhemelte, tegelijkertijd maak je een “UH” geluid.

Knarsende MMM: met je lippen op elkaar maak je een geluid waarmee je duidelijk maakt dat je iets lekker vindt. 

NG, het laatste deel van zing: als je het woord zing zegt en je laat zi weg, dan blijft alleen NG over.

Het Rietje: er zijn veel verschillende maten en materialen, maar ze hebben gemeenschappelijk dat je door een rietje zingt en oefeningen doet. 

Probeer ze allemaal eens uit!

Hulp nodig bij het uitproberen? Lesje boeken!

You have probably heard about them at some point: SOVT exercises, short for semi-occluded vocal tract exercises. In these exercises your vocal tract is (partially) closed, by your lips or your tongue for instance. The obstruction causes part of the sound waves to get sent back towards your vocal folds and to energise them to vibrate. This way your vocal folds have to make less effort for singing or speaking and that makes the SOVT exercises ideal for warming up or cooling down your voice or working with your voice after a cold or overuse.

A few of the most common SOVT exercises:

Lip Bubble: pout your lips slightly and hold the corners of your mouth with two fingers, gathering up your cheeks and pushing them upwards a tiny bit. You blow air through your lips, while making an “UH” sound.

Tongue trill: you make a trilling sound with your tongue against your hard palate, right behind your front teeth while making an “UH” sound.

Squeaky MMM: with your lips firmly closed, you make a “throaty” sound.

NG, the last part of sing: when you say the word sing and leave out the si, only NG is left.

The Straw: there are all kinds of materials and sizes, but they all have in common that you sing through the straw.

Why don’t you give them a try! Need help? Book a lesson!

4 reacties op “SOVT? Easy as ABC!”

  1. […] Als je weer een beetje kunt spreken, kun je zogenaamde Semi-Occluded Vocal Tract (SOVT) oefeningen doen om je stem op te warmen. De oefeningen zijn niet alleen handig om de stembanden op te warmen voor het zingen, maar ook om ze voorzichtig een beetje aan te laten sterken zonder overbelasting. Ook handig als je iets meer moet spreken dus. Begin met een minuutje en bouw het langzaam op. Ik ga binnenkort demo-video’s hierover online zetten, maar ondertussen kun je eens kijken naar mijn blog hierover: https://lauragreebe.com/2021/02/03/sovt-easy-as-abc/ […]

Geef een reactie

nl_NLNL
%d bloggers liken dit: