Ongewenste / unwanted influencers and your voice

Ongewenste influencers / Unwanted influencers

& your voice

Dit is de eerste post over ongewenste invloeden op de stem. Heb jij ook wel eens last van dit soort problemen? Laat even een reactie achter onder aan de pagina, dan neem ik het mee in de volgende post!

This is the first post on unwanted influences and your voice. Do you suffer from these kind of influences? Let me know in the comment box at the bottom of the page, so I can write about it in the next post!

Reflux

Heb jij wel eens last van oprispingen of nachtelijke reflux? Vervelend voor je stem! Hoewel je stembanden meestal niet direct in aanraking komen met maagzuur bij oprispingen, komen daarbij wel gassen vrij waarvan de deeltjes je keel en je stembanden kunnen irriteren. Het slijmvlies van je keel of je stembanden kan daardoor zo geïrriteerd raken, dat het gaat ontsteken en dat merk je bij het zingen.

Vooral bij nachtelijke reflux heb je vaak niet meteen in de gaten dat je hier last van hebt. Moet je ’s ochtends vaak hoesten of de keel schrapen, heb je wat meer slijmvorming? Ben je wat hees of heb je een geïrriteerd gevoel in je keel? Dan zou je last kunnen hebben van reflux. Je kunt hiervoor het beste een arts raadplegen en er niet mee door lopen om eventuele langdurige schade te voorkomen.

In de tussentijd kun je alvast een paar dingen aanpassen in je dagelijks leven: niet vlak voor het slapen eten (een uurtje of 3-4 ertussen), niet te veel of vet of te scherp eten, geen koolzuurhoudende of alcoholische dranken drinken, een beetje verhoogd slapen en mogelijk stress verminderen.

Maagzuurremmende medicijnen werken vaak maar een tijdje, omdat je lichaam eraan went. Bovenstaande tips zijn natuurlijk heel algemeen en werken misschien niet voor iedereen.

Stress

Ik ben een echte stresskip en zodra ik een beetje stress heb, merk ik dat meteen aan mijn stem! ik krijg er soms zelfs keelpijn van! 

Bij stress zijn de spieren rondom je strottenhoofd gespannen en dat maakt het coördineren van je stem lastiger en spreken en zingen vermoeiend. Je stem kan sneller hees raken, je hebt onderbrekingen bij het zingen, kortom je stem wordt onbetrouwbaar. Langdurige stress kan nadelig uitpakken voor je stem en zelfs tot problemen van het coördineren van je stem leiden. Voorkomen is dus beter dan genezen en daarbij help ik je graag! Mocht je langdurige problemen hebben, dan kun je er het beste even naar laten kijken door een KNO arts.

Voelt jouw stem ook wel eens aan alsof je een marathon in de woestijn hebt gelopen? / Does your voice ever feel as if you have run a marathon in the desert?

Droge stembanden

Voelt je stem ook wel eens aan alsof je een marathon in de woestijn hebt gelopen? Uitdroging van je lichaam veroorzaakt ook droge stembanden, dus door genoeg te drinken houdt je lichaam het slijmvlies van je stembanden vochtig en glad.

Als je te weinig gedronken hebt voelt je stem een beetje rauwer en kan zelfs een beetje krassen. Je stem raakt sneller vermoeid of zelfs overbelast. Bij genoeg drinken klinkt je stem helderder en heb je minder moeite met zingen. Drink zoveel mogelijk verspreid over de dag, want je lichaam heeft enkele uren nodig om het vocht te spreiden, dus ook naar je stembanden. Tijdens het zingen veel drinken heeft dus niet zo veel zin om je stembanden vochtig en soepel te houden, dat werkt eigenlijk meer tegen een droge mond.

Maar let op: alcohol, koffie en zwarte thee hebben een vocht-afdrijvende werking, dus kunnen zij ook indirect je stembanden uitdrogen.

Reflux 

Do you suffer from reflux or silent (nighttime) reflux? Your voice is likely to suffer! Even though your vocal cords are not usually in direct contact with the acids, the acid forms gasses which may irritate the mucous membrane of your throat and vocal cords. The membrane can become infected and this will affect your voice.

Nighttime, silent reflux is not always noted immediately and can cause damage over time. Do you regularly have to cough or do you have more phlegm in the morning? Are you hoarse or have a raw feeling in your throat? You might suffer from silent reflux. In that case it is best to have it looked at by a doctor and solve the problem to avoid long-term damage.

In the mean time you can already make a few adaptations in your daily routine:  it is best to not eat right before going to bed (3-4 hours), not to over eat, not eat too much fat or too spicy. It is also better to avoid carbonated and alcoholic drinks. You may want to sleep with your head in a slightly higher position and try to avoid stress.

Antacids may work for a limited time only, as your body gets used them. The above advice is of course very general and may not work for everybody.

Stress is niet goed voor je stem / stress is bad for your voice!

Stress 

I am a quite stressful person and as soon as I am stressed, I notice the effect it has on my voice! I sometimes even get a sore throat!

When you are stressed, the muscles around your larynx tense up, making coordinating your voice a bit tricky and singing and speaking more tiring. Your voice can get hoarse, have breaks and may even become unreliable. Long-term stress can even lead to voice coordination problems. You really want to prevent those problems and I would love to help you with that! If you have lasting voice problems, please have it checked by a medical professional, like an an ENT doctor.

Dry vocal cords

Does your voice sometimes feel as if you have been running a marathon in the desert? Dehydration of your body can cause your vocal cords to be dehydrated as well. By drinking enough fluids you keep the mucous membrane of your vocal cords hydrated and smooth.

When you are dehydrated, your voice may feel a bit raw and scratchy. Your voice may tire more easily and get overused. Drink enough fluids during your day, because your body needs a few hours to spread the fluids over your body and including your vocal cords. It is therefore of no use to drink in between singing to lubricate your vocal cords, it only helps against a dry mouth.

Please note that alcohol, coffee and black tea have a diuretic effect and my dehydrate your vocal cords indirectly. 

Mis niets! / Don’t miss out!

Schrijf je in als je niets wilt missen over zangtips, nieuwtjes en aanbiedingen. Please sign up you do not want to miss out on singing tips and more, news and offers.

nl_NLNL
%d bloggers liken dit: