Unwanted influencers: pollen & allergies!

Het ging juist zo goed: je zong soepeltjes van borststem naar kopstem en terug, volop lucht, geen hese of vermoeide stem meer en nu lijkt het alsof je al die maanden voor niets hebt geoefend!

Het voorjaar is voor velen van ons een heerlijke tijd, als je de pollen even weg denkt…..Allergieën, niet alleen hooikoorts, hebben vaak een slechte invloed op de stem. De stoffen die de allergie veroorzaken, zogenaamde allergenen, kunnen je stembanden irriteren en zwellingen en ontstekingen veroorzaken. Je stembanden zijn minder flexibel en je wordt zo snel hees. Met een verstopte neus wordt het ademen ook niet gemakkelijker, het slijm loopt naar de keel (postnasal drip) en verergert de irritatie in de keel of zorgt voor een hoestje. Tot overmaat van ramp drogen veel allergie medicijnen (anti-histamines) je stembanden uit. Ze bestrijden niet alleen de verstopping, maar drogen ook je slijmvliezen uit. Je stembanden zijn bekleed met een slijmvlies en dat droogt dus ook uit door deze anti-histamines. Zodra je stembanden uitdrogen kunnen ze stijf worden en gaan ontsteken en dat zorgt weer voor een raspende stem.

Wat kun je doen? 

De eerste stap is proberen de hoeveelheid allergenen in je leefomgeving en werkomgeving te verminderen. Bijvoorbeeld door je huis luchten op momenten dat er minder pollen in de lucht zijn (’s nachts en vroege ochtend) en eventueel een luchtreiniger met een goede Hepa filter te gebruiken. Deze haalt de meeste allergenen uit de lucht, bijvoorbeeld ook huisstofmijt. Het filter in je stofzuiger kun je vaak ook vervangen door een Hepa filter. Er zijn speciale horren te koop die je voor je ramen kunt plaatsen en pollen uit je huis houden. Je kunt je kleding na het wassen het beste niet buiten laten drogen tijdens het hooikoorts seizoen.

Photo: Pexels by Nita

Buiten kun je vaseline of een vettige creme rond je neus smeren zodat je minder pollen inademt. Je veegt die bij thuiskomst eenvoudig weer van je gezicht. Een gewone bril of zonnebril op wil ook nog wel eens helpen tegen de irritatie. Je neus kun je het beste dagelijks spoelen met een zoutoplossing. Je spoelt op deze manier niet alleen de allergenen uit je neus, maar ook het overtollige slijm en snot waardoor je weer vrijer kunt ademhalen. Dagelijks stomen om je slijmvliezen vochtig te houden kan ook verlichting bieden. 

Als je toch medicijnen tegen hooikoorts moet gebruiken, zou je een homeopatische variant kunnen proberen. Mocht die niet werken en je bent gebonden aan anti-histamines, neem ze dan ’s avonds in, zodat het uitdrogende effect vooral ’s nachts is. Sommige artsen raden het gebruik van (cortisone) neussprays aan in plaats van anti-histamines, omdat de stembanden daarvan minder zouden uitdrogen. In alle gevallen is het belangrijk om vooral uitdroging proberen te voorkomen door veel te drinken en te spoelen. 

Voor het zingen: warm je stem extra lang en voorzichtig op, zeker een half uur en zonder druk uit te oefenen. SOVT oefeningen (zie mijn blogpost) zijn daarvoor heel geschikt.

Just when you thought you were doing so well: singing effortlessly from chest to head voice and back, plenty of air, no hoarseness or tiredness anymore, it now seems like you have practiced those long months for nothing!

Photo: Pexels by Andrea Pacqua

Spring is a wonderful time for many of us, minus the pollen…… Allergies, not just pollen, often have a bad influence on the voice. Allergens, the stuff that causes allergies, can irritate your vocal folds and cause them to swell or even get inflamed. The vocal folds become less flexible, making it easier to get hoarse. A stuffy nose does not make breathing any easier either and postnasal drip worsens the irritated throat and may cause a cough. Last but not least, many allergy medicines (anti-histamines) dry out the vocal folds. Anti-histamines help relieve congestion, they also dry up the layer of mucus in your nose, including the mucous membrane that protects your vocal cords. If your vocal folds are dry they can stiffen or inflame, which can make your voice raspy.

So what can you do?

A first step is to try to reduce the amount of allergens in your living and working environment. You can air the rooms when pollen are low, e.g. at night or very early morning, and use an air purifier with Hepa filter. The purifier removes allergens from the air, not just pollen, but also dust mites. In some vacuum cleaners you can change the normal filters for Hepa filters. You can place special allergy screens in front of your windows to keep the pollen out and you best dry your freshly washed clothes inside your home instead of outside during the pollen season.

When outside, you can apply some vaseline or something else that is greasy around your nose to prevent the pollen from entering your nose. Simply wipe your face clean when you go back inside. Wearing (sun) glasses may also help prevent irritated eyes. You can rinse out your nose with a saline solution every day. It rinses away both the allergens and the mucus out of your nose, relieving congestion. Daily steaming over a bowl of hot water may also bring you some relief.

If you cannot manage without medication, trying the homeopathic variety might work. In case you need to take anti-histamines, taking the medication at night will give you most of the drying-out side effects while you are sleeping. Some doctors advise taking (cortisone) nasal sprays instead of anti-histamines as they might dry out your vocal folds less. In all cases hydration is key, so drink plenty and rinse your nose.

Before singing it is wise to take extra time to thoroughly warm up your voice, at least half an hour without pressure. SOVT exercises (check out my blogpost) are ideal for that.

Deel jouw anti-allergie tips / share your anti-allergies tips:

Mis niets! / Don’t miss out!

Schrijf je in als je niets wilt missen over zangtips, nieuwtjes en aanbiedingen. Please sign up you do not want to miss out on singing tips and more, news and offers.

nl_NLNL
%d bloggers liken dit: