Lip bubble warm-up

How to do a lip bubble

Zachtjes opwarmen

Verkouden? Stem niet optimaal vandaag? Zachtjes opwarmen met de lip bubble helpt! Het is een zogenaamde Semi-Occluded Vocal Tract (SOVT) oefening, doordat je lippen een soort extra barrière vormen aan het einde van je spraakkanaal, waardoor de trillingen van het geluid dat je stembanden voortbrengen weer “terug kaatsen”. Door deze terugkaatsende energie van de trillingen hoeven je stembanden minder hard te werken om de trillingen voort te brengen. 

De lip bubble is de perfecte stemoefening om op te warmen en weer een beetje op gang te brengen bij milde stemproblemen. Dat kan verschillende redenen hebben, het komt vaak voor door verkoudheid, tegenwoordig ook door COVID, maar ook door bijvoorbeeld te weinig slaap of overbelasting. 

Doe de stemoefening een paar minuutjes met niet teveel kracht en niet te luid voordat je je stem moet gebruiken om te spreken of te zingen. Klik op de video om te zien hoe je de oefening doet.

Lukt het niet om de lip bubble zelf te doen? Boek dan een zangles om samen aan deze stemoefening te werken. Ik kan je ook andere goede toepassingen van de lip bubble of andere SOVT oefeningen leren.

Meer SOVT oefeningen? Klik hier!

Gentle warm-up

Have a cold? Voice not in good shape? A gentle warm-up with a lip bubble, also known as lip trill, helps! It is a so-called Semi-Occluded Vocal Tract (SOVT) exercise, because your lips create an additional barrier at the end of your vocal tract. This causes the energy of the sound vibrations to “reverberate” back to the vocal folds, which in turn do not have to work so hard anymore to create the sound vibrations.

The lip bubble is the perfect voice exercise to warm up the voice and get it going again when you have minor voice problems. Which can have many causes, a cold or nowadays COVID for example, but also lack of sleep or overuse are not great for your voice. 

Exercise with the lip bubble for a few minutes, do not press too much or exercise loudly. Click on the video to see how to do the exercise.

If you have trouble doing the lip bubble on your own, book a voice lesson to work on this voice exercise together. I can also teach you other great examples of how to use the lip bubble and other SOVT exercises.

Click here for more SOVT exercises.

Mis niets! / Don’t miss out!

Schrijf je in als je niets wilt missen over zangtips, nieuwtjes en aanbiedingen. Please sign up you do not want to miss out on singing tips and more, news and offers.

Eén reactie op “Lip bubble warm-up”

Geef een reactie

nl_NLNL
%d bloggers liken dit: