Stemhygiëne / Vocal hygiene 2

Intensief stemgebruik

Je kent het wel: je gaat een avondje eten met vrienden in een druk restaurant en aan het einde van de avond word je wat hees en de volgende dag voelt je stem nog steeds moe aan. Dit is het zogenaamde Lombard Effect: de onwillekeurige neiging van mensen om het geluidsniveau ( en ook toonhoogte, spraaksnelheid en de duur van lettergrepen) van hun spraak te verhogen als ze zich in een lawaaiige omgeving bevinden. 

Of, je hebt een repetitie met je band en de muzikanten geven nog even lekker gas, dus jij zet ook nog even een tandje bij en zingt gewoon wat harder, anders hoor je jezelf niet meer….. De volgende dag en misschien de dagen erna zit je met de gebakken peren, want je bent hees geworden. 

Mensen gebruiken hun stem onbewust vaak veel intensiever dan ze denken en staan dan niet stil bij eventuele gevolgen daarvan. Bij intensief gebruik gaan we vaak luider spreken of zingen. Je stembanden moeten dan hard tegen elkaar “persen” om  geluid te maken, waardoor ze harder tegen elkaar aan klappen en er meer lucht nodig is om ze weer uit elkaar de duwen. Door de harde impact van intensief gebruik kan schade ontstaan aan je stembanden, in sommige gevallen zelfs blijvend. 

Luid of langdurig praten, spreken in een lawaaiige omgeving, veel fluisteren, schreeuwen en gillen zijn allemaal voorbeelden van intensief gebruik van je stem. Bescherm jezelf en je stem bijvoorbeeld door het gebruik van een microfoon voor de klas of bij een presentatie, zorg voor goede monitoring (zoals in-ear monitors) als je met je band speelt, ook bij repetities. En misschien willen je bandleden wel iets minder hard versterkt spelen…

Teacher using a microphone. Photo by ICSA from Pexels

Als je stembanden moe aanvoelen en spreken of zingen moeite kost, gebruik je stem dan niet en gun jezelf en je stem rust. Geef je stem ook af en toe rust tijdens een drukke dag. Wist je dat gebrek aan slaap ook een negatief effect op je stem heeft? Probeer voldoende te slapen of doe eens een dutje om je lichaam en je stem even tot rust te laten komen. Als je vaak last hebt van heesheid, is het misschien verstandig om met een logopedist te kijken hoe je je stem minder belast of om zanglessen te nemen om je zangtechniek te verbeteren.

Kijk hier voor de eerste blog over stemhygiëne.

En wil je de laatste post daarover ook lezen, kijk dan op deze pagina.

Intensive voice use

It probably happened to you: after a nice dinner with friends in a busy restaurant you are hoarse, even the day after your voice still feels tired. The cause is the so-called Lombard Effect: people unconsciously adjust their speaking volume (and also their pitch, speed and duration of syllables) to a noisy environment.

Band rehearsal Photo by Alekandr Neplokhov from Pexels.

Or: at your band rehearsal the musicians get louder, so you also sing a bit louder just to be able to hear yourself sing…..The next day your voice is hoarse and tired. 

People are often unaware they use their voices more intensively than they think they do and do not heed the possible negative effects. When we use the voice intensively, we often speak or sing louder. The vocal folds have to work harder, even press or clap against each other and more air is needed to push them apart. The hard impact caused by intensive use can cause damage to your vocal cords, in some cases even permanently.

Speaking or singing loudly or for a long time, in a noisy environment, whispering a lot, yelling and screaming are all examples of intensive use of your voice. Protect yourself and your voice, e.g. by using a microphone to amplify your voice when you stand in  front of your classroom or have to do a presentation. Make sure you have a good monitoring system (floor or in-ear) when you sing with your band, also at rehearsals. Maybe your band members can lower the volume of their amps a bit to help you sing less loud….

When your vocal folds feel tired and you have to make an effort to speak or sing, allow yourself and your voice to rest: do not speak or sing. On a busy day, try to take some breaks to rest your voice. Did you know that lack of sleep also has a negative effect on your voice? Make sure that you get enough sleep, of take a nap if you have the chance to rest your body and your voice. If hoarseness is a recurring problem, it might be wise to work with speech-language pathologist to avoid overuse or have singing lessons to improve singing technique.

Check the first post on vocal hygiene or go to the last one here.

Newsletter

Schrijf je in voor de newsletter als je op de hoogte wilt blijven over zangtips en nieuwtjes. Register for the newsletter if you would like to keep in touch about singing tips and more.

4 reacties op “Stemhygiëne / Vocal hygiene 2”

Geef een reactie

nl_NLNL
%d bloggers liken dit: