Stemhygiëne / Vocal hygiene 3

(Silent) Reflux

Reflux is een ander woord voor brandend maagzuur wat omhoog komt door je slokdarm. Het slijmvlies van je stembanden en het spraakkanaal raakt snel geïrriteerd en beschadigd door maagzuur en de gassen die daarbij vrijkomen, daarom is het belangrijk om reflux te voorkomen. 

Reflux komt niet alleen overdag voor, maar ook ’s nachts (silent reflux) en dat heb je meestal niet in de gaten. Door de horizontale houding en het minder goed werken van de afsluiting van je maag naar je slokdarm (sphincter) kan er maagzuur naar boven komen. Wat zijn de symptomen van silent reflux? Regelmatig last van slijmvorming in de keel, moeite met slikken, heesheid, snot dat van je neus achterlangs je keel in loopt (postnasal drip), een gevoel van een brok in de keel hebt, of een branderig gevoel in de keel kunnen indicaties zijn.

Je kunt alvast zelf beginnen het probleem op te lossen door je leefstijl en je voedingspatroon aan te passen. Het verminderen van vette of sterk gekruide voeding, cafeïne, chocolade, koolzuurhoudende dranken, pepermunt, alcoholische dranken en het eten kleinere maaltijden (minimaal 2-3 uur voor het slapen gaan) kunnen al helpen. Je kunt ook met je hoofd iets hoger slapen, bijvoorbeeld door een extra kussen. Stress verminderen kan ook helpen tegen reflux. Ga met reflux problemen naar je huisarts, die kan je helpen met adviezen over voeding, maagzuurremmers of andere medische hulp en zo voorkom je schade aan je luchtwegen en je stembanden. 

(Silent) Reflux

Acid reflux refers to when stomach acid escapes out of the stomach and travels up the esophagus. The mucosal lining of your vocal folds and vocal tract can be easily irritated or damaged by stomach acid or its fumes, so it is imperative to avoid reflux. 

Reflux occurs not just during the waking hours, it also occurs at night and goes mostly unnoticed. Because of the horizontal position and the closing valve of the stomach to the esophagus (sphincter) not working as it should, gastric acid can creep up the esophagus while sleeping. The symptoms of this so-called silent reflux can be regular excess mucus, difficulty swallowing, hoarseness, postnasal drip, sensation of lump in the throat or a sore, burning sensation in the throat.

You can start working on tackling this problem by adjusting your lifestyle and eating habits. Reducing the intake of fatty or spicy foods, caffeine, chocolate, carbonated drinks, peppermint, alcoholic beverages and eating smaller meals (minimum 2-3 hours before going to bed) can already help. Reducing stress levels can also be beneficial. Visit your family physician if you are still having reflux problems, he / she can help you with dietary advice, antacids and other treatments to prevent damage to your airways and vocal folds. 

Gastroesophageal reflux disease anatomy illustration
Esophagus vector created by brgfx – www.freepik.com

De eerste blog over stemhygiëne vind je hier, of ga direct naar de tweede blog.

Find the first blog on vocal hygiene here or click here for the second post.

Newsletter

Schrijf je in voor de newsletter als je op de hoogte wilt blijven over zangtips en nieuwtjes. Register for the newsletter if you would like to keep in touch about singing tips and more.

2 thoughts on “Stemhygiëne / Vocal hygiene 3

Geef een reactie

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: